UNF Biotech Camp 2019

Fagligt program

Livets byggesten

Du har måske hørt om det centrale dogme, men hvor centralt er det egentlig?

DNA koder for hvem du er, men hvordan kan sekvenser af fire baser i et lillebitte molekyle sætte lærredet for alt levende? Hvad gør dig til dig, og kan det virkelig være så simpelt, som det centrale dogme får det til at se ud?

Et molekyle, som kan meget mere end den basale teori antyder, er RNA. RNA spænder langt over mRNA’ets spinkle grænser, og for hver dag der går i forskningens fagre verden, udvider horisonten sig for dets potentiale. RNA er ikke bare fremtidens biomolekyle, men anses også af nogle som selve livets fundament!

Protein er ikke noget kun forbeholdt for pumperne i ‘bulging season’, protein har i sin bredeste forstand fingrene i alt, og har ikke kun evolutionært men også teknologisk banet vejen for den moderne verden, vi kender og elsker.

I dette emne sætter vi disse, samt flere spørgsmål under lup, både teoretisk og i laboratoriet. Så grib kitlen og pipetten og glæd dig til at se verden som det mirakel den er!

Gener og regulering

Efter at have fået sat det centrale dogme på plads skal vi længere ind - vi skal helt ind i proteinerne!

Hvordan de virker, og hvorfor de er så hammersmarte (og seje!). I dette emne vil vi tage hårdt fat og med en mandlig (eller kvindelig!) ryst fortælle, hvordan livets byggesten skal stå!

Vi vil se nærmere på hvordan DNA, RNA og proteiner kan manipuleres og reguleres - blandt andet med det maskineri, der findes inde i cellen! Disse cellefabrikker og deres produkter har grænser, som kun fantasien kan sætte, så glæd dig til at få et indblik i den smukke kompleksitet som livet udspænder!

Evolution og livets træ

Er evolution og det der "livets træ" rent faktisk relevant for mig?

Mange tror at evolution er noget der sker over mange tusind år, men hvad de færreste ved er, at man i et laboratorium kan skabe sin egen evolution.

Vi har undersøgt byggestenene. Vi har undersøgt, hvordan de skal stå. Nu skal vi prøve at se på, hvordan de kan rykkes rundt, hvordan de er blevet rykket rundt på tidligere, og hvad vi kan bruge det alt sammen til. Vi har i år tænkt os at give et indblik i, hvordan evolution fungerer, og hvordan vi kan bruge viden om arters og slægters ligheder og uligheder i industrien, om det så er under forskning af cellefabrikker eller søgen efter nye antibiotika.

Glæd dig til at få indblik i de uendelige muligheder, der pludselig dukker op, når den industrielle bioteknolog først går i gang!

Denne side er sidst opdateret d. 30. marts 2019 af KRKO